tag:blogger.com,1999:blog-27392446.post7733245520861586288..comments2023-09-07T10:11:52.886+02:00Comments on White Plate: Przystojny sernik AmaroLiskahttp://www.blogger.com/profile/07253009099549348703noreply@blogger.comBlogger44125tag:blogger.com,1999:blog-27392446.post-50173215450669695672013-03-22T14:18:48.380+01:002013-03-22T14:18:48.380+01:00Przepis Amaro zyskał od czasu utytułowania go &quo...Przepis Amaro zyskał od czasu utytułowania go "Gwiazdką". chyba upiekę ten sernik na jutrzejsze imieniny mojego Taty. Jednocześnie zazdroszę tym, którzy jutro będą mieli okazję obcować z Liską w Dąbrowskiego 42 podczas warsztatów. Przyjemności i smakowitości ;)martajotkahttps://www.blogger.com/profile/10548549292788297715noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-27392446.post-75512032442329634562011-10-19T00:11:21.954+02:002011-10-19T00:11:21.954+02:00A u mnie wyszedł spektakularny... zakalec... Co mo...A u mnie wyszedł spektakularny... zakalec... Co mogło pójść nie tak? Urósł bardzo ładnie w piekarniku. Potem uchylilam drzwiczki i zaczął się robić wielki krater...Kasia Sz.https://www.blogger.com/profile/14921506389217159054noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-27392446.post-60786080251741002382011-02-15T12:18:29.812+01:002011-02-15T12:18:29.812+01:00Martynko,
możesz, oczywiście. Pamiętaj tylko, że t...Martynko,<br />możesz, oczywiście. Pamiętaj tylko, że to jest naprawdę duży sernik i trzeba odpowiednio zwiększyć wielkość formy.Liskahttps://www.blogger.com/profile/07253009099549348703noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-27392446.post-42859612641890972972011-02-15T12:16:51.207+01:002011-02-15T12:16:51.207+01:00Lisko, czy mogę swobodnie zwiększyć ilość składnik...Lisko, czy mogę swobodnie zwiększyć ilość składników, jeśli chcę upiec większe ciasto? czy to nie zepsuje sernika?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-27392446.post-19347952264663583422010-12-16T00:16:07.617+01:002010-12-16T00:16:07.617+01:00Ok widzę już na Facebooku. Dziękuję.Ok widzę już na Facebooku. Dziękuję.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-27392446.post-39322796729805577722010-12-15T17:01:43.359+01:002010-12-15T17:01:43.359+01:00Witam.
Chciałem się dowiedzieć o ser. Próbowałem ...Witam.<br /><br />Chciałem się dowiedzieć o ser. Próbowałem na FB ale cisza póki co. <br /><br />Mieszkam w Irlandii i jest problem z dobrym serem. Jakiego sera się wystrzegać a jaki użyć do tego przepisu ? <br /><br />PozdrawiamAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-27392446.post-92135502511343479142010-11-18T21:48:03.834+01:002010-11-18T21:48:03.834+01:00Jak się widzi ten sernik, to nie sposób się powstr...Jak się widzi ten sernik, to nie sposób się powstrzymać żeby go nie upiec.<br />Lisko, dziękuję Ci za te rewelacyjne i dokładne przepisy. Próbowałam kiedyś bułeczek ale kilka razy mi nie wyszły (właśnie przez takie przepisy w stylu "wyrób, uformuj i upiecz") i na dość długi czas zrezygnowałam z pieczenia pieczywa. Dzięki Tobie mam wiarę we własne siły i wg Twoich przepisów zawsze wszystko mi wychodzi.<br />Pozdrawiam serdecznie. Sernik upiekę na pewno z okazji powrotu mojego męża z długiej delegacji, to będzie dla niego cudowny prezent.Jennyhttps://www.blogger.com/profile/06497303412541234386noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-27392446.post-23254826131179869982010-08-22T20:38:32.180+02:002010-08-22T20:38:32.180+02:00a gdybym chciała upiec ów przystojny sernik amaro ...a gdybym chciała upiec ów przystojny sernik amaro na jakimś dobrym spodzie, to jaki byś poleciła?sprężynahttps://www.blogger.com/profile/08787950090238249282noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-27392446.post-27489447461612417902010-07-25T15:55:38.975+02:002010-07-25T15:55:38.975+02:00Przepiękny.. i zdjęcia znowu takie.. hm chciałoby ...Przepiękny.. i zdjęcia znowu takie.. hm chciałoby mi sie powiedzieć "serdeczne", ciepłe.<br />Wypróbowałam, wszystkim smakował:) z tego co pamietam robiłam połowę porcji i trochę pozniej kombinowałam, efekty tutaj http://malowanesmakiem.blogspot.com/2010/07/przystojny-sernik-amaro.html <br />dziękuje i pozdrawiam!Kredkahttps://www.blogger.com/profile/07935672010565495656noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-27392446.post-25095639574884065562010-02-06T19:51:35.174+01:002010-02-06T19:51:35.174+01:00Właśnie pachnący i wyrośnięty wyjęłam z piekarnika...Właśnie pachnący i wyrośnięty wyjęłam z piekarnika. Chociaż jeszcze gorący wszyscy się zajadamy. Jest przepyszny! Dziękuję! :)julia.julia.https://www.blogger.com/profile/17089741435211509254noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-27392446.post-71964390978551263352010-01-07T13:42:04.159+01:002010-01-07T13:42:04.159+01:00Nie dość,że takie piękne zdjęcia,to jeszcze sernik...Nie dość,że takie piękne zdjęcia,to jeszcze sernik cudowny.Moja teściowa robi podobny,ja też muszę taki spróbować upiec :)Espressohttps://www.blogger.com/profile/14057942248580666388noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-27392446.post-5512072763268607282010-01-07T13:39:58.162+01:002010-01-07T13:39:58.162+01:00Nie dość,że zdjęcia przepiekne,to jeszcze taki wyś...Nie dość,że zdjęcia przepiekne,to jeszcze taki wyśmienity serniczek :)<br />Muszę go zrobić .Espressohttps://www.blogger.com/profile/14057942248580666388noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-27392446.post-43672448971449271622009-12-16T09:36:07.473+01:002009-12-16T09:36:07.473+01:00Lisko,a poratuj mnie i powiedz jakiej ilości twaro...Lisko,a poratuj mnie i powiedz jakiej ilości twarogu powinnam użyć na blaszkę o dolnych wymiarach 34x23 i wysokości ok 6,5 cm ? :) <br /><br />bo w tym roku ten sernik zagości na naszych stołach i i tak wleję do niego trochę cytryny ( może użyję części chudszego twarogu żeby zrównoważyć mokry dodatek soku z cytryny ). pozdrowienia.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-27392446.post-80576803083687632192009-12-12T14:41:48.995+01:002009-12-12T14:41:48.995+01:00sernik jest super. najlepszy, jaki jadłam. po pros...sernik jest super. najlepszy, jaki jadłam. po prostu cudo :) idę jeść jeszcze. Lisko, bardzo dziękuję, że wynajdujesz takie przepisy i że się nimi dzielisz.Monika Róhttps://www.blogger.com/profile/13912089531775038463noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-27392446.post-70178453553893145272009-12-11T23:19:06.209+01:002009-12-11T23:19:06.209+01:00Bardzo się cieszę, że ten sernik wzbudził tyle poz...Bardzo się cieszę, że ten sernik wzbudził tyle pozytywnych emocji. Jest pyszny i będzie mi bardzo miło, jeśli zagości na Waszych stołach :)Liskahttps://www.blogger.com/profile/07253009099549348703noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-27392446.post-27410369166320649252009-12-11T22:59:17.694+01:002009-12-11T22:59:17.694+01:00Cudowny... i te subtelne, świeże zdjęcia.. Już wie...Cudowny... i te subtelne, świeże zdjęcia.. Już wiem, jaki sernik będę piekła następnym razem. Jeszcze raz musze napisac - piękny!Kredkahttps://www.blogger.com/profile/07935672010565495656noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-27392446.post-71710842096939860342009-12-10T14:22:30.390+01:002009-12-10T14:22:30.390+01:00Agnieszko, tak, myślę, że można. Wydaje mi się, że...Agnieszko, tak, myślę, że można. Wydaje mi się, że forma o brzegu 26-17 cm byłaby odpowiadnia.<br /><br />"Przystojny sernik" go nazwę, jak nic :DLiskahttps://www.blogger.com/profile/07253009099549348703noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-27392446.post-68560790519243957442009-12-09T22:22:57.647+01:002009-12-09T22:22:57.647+01:00Idealny :)
Czy raczej przystojny...ten serniczek z...Idealny :)<br />Czy raczej przystojny...ten serniczek znaczy się :DDD<br />Buziak<br />M.Monika. Lhttps://www.blogger.com/profile/09422001822163896246noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-27392446.post-65125944370544358742009-12-09T17:49:07.279+01:002009-12-09T17:49:07.279+01:00O, borówki zaczęły już odtajać- czas poszukać odpo...O, borówki zaczęły już odtajać- czas poszukać odpowiedniej formy...<br /><br />dzięki za kolejny inspirujący wieczór^^Michellehttps://www.blogger.com/profile/10458503128278404237noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-27392446.post-71895946134574122502009-12-09T17:25:50.342+01:002009-12-09T17:25:50.342+01:00Lisko a myslisz, ze mozna upiec go w formie kwadra...Lisko a myslisz, ze mozna upiec go w formie kwadratowej ? jeśli tak to jakich wymiarow ?Sofismatoshttps://www.blogger.com/profile/01560295739960018308noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-27392446.post-46158573541827479372009-12-09T16:32:17.837+01:002009-12-09T16:32:17.837+01:00Ja wiem, że niedopracowane przepisy są wyzwanie - ...Ja wiem, że niedopracowane przepisy są wyzwanie - dla osób początkujących może zbyt dużym czasem! Jednak wydaje mi się, że ktoś kto umie gotować, może odczuwać pewną niechęć do podawania wszystkiego krok po kroku - to może znudzić...<br /><br />A co do starych książek kucharskich, to mi się wydaje, ze niedokładność tych przepisów wynika nieco z czego innego. Po pierwsze nie było wtedy piecyków z dokładną (lub często nawet jakąkolwiek) regulacją temperatur, więc nie było sensu podawać takich informacji. Po drugie świadomość kulinarna była chyba wtedy dużo większa. Osoby gotujące po prostu wiedziały, jak piec ciasto drożdżowe, jak sernik, jak kruche, jak biszkopt. Oczywiście, byli początkujący też, ale chodzi o taką rzecz: u mnie w domu, gdy byłem mały, moja mama robiła sama makaron (pamiętam, jak wisiał w całym mieszkaniu rozwieszony na sznurkach lub odpoczywał rozłożony na czystych ścierkach do naczyń), robiła ser biały, kwasiła ogórki i kapustę, robiono też przetwory, tata robił wina, piekł pasztety, mięsa, robił majonez. I ja od zawsze miałem pewne wyobrażenie o tych czynnościach. Moi młodsi znajomi pytają się mnie, co to jest serwatka - nie mają w ogóle pojęcia o tym, jak twaróg powstaje! Są zdziwienie, gdy dowiadują się, jak robi się majonez. Nie potrafią dobrać proporcji do kruchego ciasta (które dla mnie jest czymś banalny) i gdy coś im nie wyjdzie, to nie wiedzą, co zrobić. Wydaje mi się, że ta współczesna dokładność to efekt zaniku takiej przekazywanej z pokolenia na pokolenie wiedzy kulinarnej. Kiedyś pewne sprawy były po prostu oczywiste. Wystarczyło napisać: weź garść tego i dwie tego, a potem wymieszaj i dopraw do smaku. Każdy wiedział, co robić. Teraz niektórzy umierają z przerażenia, bo w przepisie nie podano dokładnej ilości soli.Sykofantahttps://www.blogger.com/profile/15360946756524988064noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-27392446.post-80857107423827927212009-12-09T13:04:32.265+01:002009-12-09T13:04:32.265+01:00Lisko, a jak dokonałaś przykrycia folią bez otwier...Lisko, a jak dokonałaś przykrycia folią bez otwierania piekarnika w trakcie pieczenia. Faktycznie boję się że spieke serniczek , bo mam "narwany" piekarnik. Szybko podpieka górę niezależnie od tego jak go ustawiam.wielgasiahttps://www.blogger.com/profile/08241442056097431939noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-27392446.post-34713266673213343452009-12-09T11:09:39.023+01:002009-12-09T11:09:39.023+01:00Lisko, moge Ci zeskanowac, jesli chcesz.
Jest kilk...Lisko, moge Ci zeskanowac, jesli chcesz.<br />Jest kilka wigilijnch przepisow.Kingahttps://www.blogger.com/profile/15321570754016444707noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-27392446.post-5758067353716378612009-12-09T09:56:50.443+01:002009-12-09T09:56:50.443+01:00Alu,
a może dodaj skórki cytrynowej, startej ze ś...Alu, <br />a może dodaj skórki cytrynowej, startej ze świeżej cytryny?<br /><br />Kingo,<br />nie kupowałam Twojego Stylu od wieków, ale zajrzę tym razem :)Liskahttps://www.blogger.com/profile/07253009099549348703noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-27392446.post-5567415783792885212009-12-09T09:51:40.402+01:002009-12-09T09:51:40.402+01:00Lisko, sernik wyglada cudnie!
a widzialas przepisy...Lisko, sernik wyglada cudnie!<br />a widzialas przepisy pana Amaro w ostatnim Twoim Stylu?Kingahttps://www.blogger.com/profile/15321570754016444707noreply@blogger.com