2009-11-19

Dobra szarlotka z kruszonką



Po nieudanej strucli przyszła pora na dobrą szarlotkę.
Kruche i delikatne ciasto i kilogram jabłek z cynamonem i wanilią. Czy może być coś lepszego?

Dobra szarlotka

Na ciasto kruche:
300 g mąki
180 g masła pokrojonego w małe kawałeczki
50 g brązowego cukru
4 żółtka

Na jabłka:
1 kg jabłek (używam szarej renety)
150 g cukru
2 łyżeczki przyprawy do piernika

Kruszonka:
1,5 łyżki miękkiego masła
4 łyżki mąki
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego

Do posmarowania: żółtko wymieszane z 2 łyżeczkami śmietany (dowolnej)

Kruszonka:
wszystkie składniki utrzeć przy pomocy łyżki.

Ciasto:
zagnieść wszystkie składniki na gładkie kruche ciasto i włożyć do lodówki na pół godziny.
Jabłka obrać, pokroić na małe kawałki, umieścić w garnku, dodać kilka łyżek wody i dusić do czasu, aż się rozpadną (10-15 minut). Dodać cukier, przyprawę do piernika. Odstawić do ostudzenia.
2/3 ciasta rozwałkować i wylepić nim dół tortownicy (26-28 cm) - ja wylepiem ciastem również 1/3 wysokości boku tortownicy.
Piekarnik nagrzać do 200 st C, ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić na 15 minut (można również na wierzchu surowego ciasta rozłożyć kawałek papieru do pieczenia i wypełnić suchą fasolą - ma to zapobiec podnoszeniu się ciasta podczas podpiekania).
Wyjąć z piekarnika, wypełnić jabłkami. Z pozostałej części ciasta zrobić paski rownej szerokości i ułożyć na cieście (można również tę część ciasta zetrzeć na tarce).
Posmarować żółtkiem wymieszanym z 2 łyżeczkami śmietany, obsypać kruszonką i wstawić do piekarnika na ok. 30 minut.

Po upieczeniu ostudzić, oprószyć cukrem pudrem.

22 komentarze:

asieja pisze...

cały kilogram!

nie może byc nic lepszego (-:

k pisze...

jabłka i kruszonka, pycha

grazyna pisze...

Nie ma to, jak dobra szarlotka :)

Ola pisze...

Nie, w tej chwili nie wyobrazam sobie nic lepszego od kawalka Twojej szarlotki Lisko. Uwielbiam....

Pozdrawiam cieplo:*

julia.julia. pisze...

Uwielbiam ciasta z jabłkami, więc i ten przepis na pewno wypróbuję, szczególnie, że w moim domu ogromnym powodzeniem cieszy się Pani szarlotka z papierówek :) Pyyycha

Anka Lublinianka pisze...

Tak myślałam, że na strucli się nie skończy! :)Pozdrawiam

amarantka pisze...

I tą nieudaną struclę bym zjadła
i udaną szarlotkę :)
mniam mniam :)

magda k. pisze...

ależ pysznie wygląda, ciężko się nie skusić po takich zdjęciach :)

Zaytoon pisze...

Od dawna chodzi za mną szarlotka. A jeżeli ta z Twojego przepisu smakuje tak, jak wygląda to... Ach. Niebo! ;))

Pozdrawiam,
Zay

kasandra pisze...

Nie ma nic lepszego !!! Absolutnie !!!

Kocham szarlotkę najbardziej na świecie

Wierna czytelniczka

karoLina pisze...

Ta strucla musiała się naprawdę nie udać, skoro tak natychmiast następny wypiek z jabłkami. Ale to pocieszające, oczywiście absolutnie nie w sensie Schadenfreude, że nawet Tobie czasem coś nie wyjdzie i do tego o tym napiszesz.

A szarlotka, szczególnie na ciepło, po prostu pycha.

PolarBear pisze...

Ja znam coś lepszego. :) To Twoja tarta Tatin! Boska! Mojego chłopaka powstrzymuję siłą przed zjedzeniem całej naraz. :) Przy okazji dziękuję za wiele innych świetnych przepisów często zaglądam i korzystam.

majana pisze...

Mmmmm,pysznosci! Mega pyszności Lisko!:))

karolka pisze...

To ciasto akurat dla mnie. Uwielbiam szarlotki, a ta zapowiada sie cudownie.

Olciaky pisze...

Coś lepszego?
Przecież to istny skarb taka szarlotka!
Pozdrawiam Cię ciepło.

Violiśka pisze...

Witaj Lisko! Odwiedzam Cię już od dawna i zawsze z przyjemnością zaglądam na Twój ciepły, nieco nostalgiczny i inspirujący blog :) Wczoraj wypróbowałam tę szarlotkę i wyszła znakomita! :) Dzięki Tobie też piekę chleby i hoduję od listopada zakwas. Dziękuję bardzo za wspaniałe przepisy, pomysły i zachętę! :) Pozdrawiam serdecznie!

kasia pisze...

Cześć Lisko,
właśnie upiekłam wg Twojego przepisu szarlotkę z kruszonką,trwało to godzinkę a teraz słodko pozdrawiam Ciebie i dziękuję za tak rewelacyjny przepis;)
będę wierną podglądaczką i uczennicą
pozdrawiam z łyżeczką przy buzi

tequill pisze...

Genialna...
pomiędzy jabłka a kruszonkę dodałam
bezę z "wolnych" białek
szarlotka wyszła genialna,
a w domu...
zapanowała jesień

natkka projekt pisze...

Szarlotka przepyszna, szczególnie, kiedy ją upiecze Ukochany :)

Pooky pisze...

Wyszła znakomicie. Właśnie się zajadam szarlotką i nie mogę się doczekać aż wypróbuję kolejny przepis.. Tak jak w komentarzu wyżej zużyłam białka jako bezę między jabłkami a kruszonką.

Fretka pisze...

Wyszla fantastyczna ! Uzylam maki orkiszowej (bo akurat tylko taka byla w domu). Do jablek dodam w przyszlosci mniej cukru. Jedyny problem z tym pysznym ciastem to jego trwalosc. Nie przetrwalo do nastepnego dnia, zjedzone :)

Magdalena Wawryniuk pisze...

To moje pierwsze, pierwsze ciasto :) zapach - bezcenny, ale :) robiłam ze słodkich jabłek więc zdecydowanie radzę zmniejszenie ilości cukru dodawanego do jabłek, bo wyszła mega słodka :) wskakuje do mojego repertuaru.